« terug naar vorige pagina

Krachtige Basiszorg in Spoorwijk en Laakkwartier

30-09-2019

In 2019 en 2020 krijgt SHG Gezondheidscentrum Spoorwijk, samen met Gezondheidspunt Laakkwartier door Krachtige Basiszorg meer tijd en geld voor haar patiënten. Krachtige Basiszorg is een integrale aanpak om patiënten met hoge gezondheidsrisico’s en problemen in meerdere leefgebieden beter te helpen. Samenwerking met andere professionals in de wijk speelt hierbij een belangrijke rol.

De ontwikkeling van Krachtige Basiszorg

Krachtige Basiszorg is ontwikkeld in Utrecht Overvecht. Hier leverde het een beter ervaren kwaliteit van zorg op bij patiënten, een positief effect op de gezondheid van bewoners en op de zorgkosten. Daarnaast vermindert Krachtige Basiszorg de werkdruk en leidt het tot meer werkplezier onder huisartsen en andere professionals in de wijk.

Goed voor patiënt en professionals

Krachtige Basiszorg werkt omdat álle professionals op het gebied van zorg, sociaal welzijn en preventie in de wijk vanuit één gezamenlijke visie samenwerken met elkaar en met de bewoners van de wijk. Samen zoeken ze naar de oplossing die past bij de specifieke klachten, problemen en situatie van de patiënt.

Pilot in Den Haag

Krachtige Basiszorg wordt eerst uitgerold op tien locaties in de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht). Dit is mogelijk door financiering door de Achterstandsfondsen en zorgverzekeraars CZ en Zilveren Kruis. SHG Gezondheidscentrum Spoorwijk en Gezondheidspunt Laakkwartier zijn vanuit Den Haag de pilot locaties. Zij geven samen invulling aan Krachtige Basiszorg, passend bij de specifieke behoeften van de bewoners in de wijk.

Onderzoek

Onderzoeksinstituut Nivel onderzoekt gedurende de pilot welke zaken bijdragen aan een succesvolle toepassing van Krachtige Basiszorg. De uitkomsten van dit onderzoek zijn te gebruiken voor andere praktijken en gezondheidscentra om ook op een meer integrale manier (samen) te werken met collega’s en professionals in de wijk, zodat de bewoner in de wijk een betere gezondheidszorg ervaart. Daarnaast wordt gezocht naar een duurzame financiering van deze manier van werken.

Meer informatie? Kijk dan op www.krachtigebasiszorg.nl